Afbeelding

Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet

Nieuws 266 keer gelezen

REGIO • In Nederland raakt het stroomnet steeds voller. Als eerste provincie starten netwerkbeheerders in Utrecht met concrete maatregelen om dit tegen te gaan. Vergeleken met de rest van Nederland is de vraag naar elektriciteit in Utrecht het grootste en daardoor de noodzaak voor oplossingen het meest dringend. Het blijven gebruiken van installaties die op gas draaien is één van de mogelijke maatregelen.

Door demissionair minister Jetten zijn verschillende maatregelen aangekondigd. Voor Utrecht zijn een paar maatregelen het belangrijkste. Zoals het uitzetten van publieke laadpalen op piekmomenten. Daarnaast worden er hybride warmtepompen (die draaien op gas en elektriciteit) geplaatst in bestaande bouw in plaats van volledig elektrische pompen. Verder moet door ‘netbewuste nieuwbouw’ een piekbelasting op het net voorkomen worden. En ook tijdelijk gas gestuurde oplossingen zijn een mogelijke maatregel.

Nu al in voorspelde situatie 2030

De verduurzamingsplannen van bedrijven, industrie, woningcorporaties en consumenten gaan zo snel dat Utrecht nu al in de situatie zit die voor 2030 was voorspeld. De grenzen van wat het elektriciteitsnet aan kan, komen in zicht. Het tekort aan netcapaciteit in de provincie loopt tussen 2026 en 2029 op tot 250 megawatt voor kleinverbruik (zoals consumenten, zzp’ers, kleine bedrijven, verenigingen en stichtingen). Dat staat gelijk aan de stroomvoorziening voor circa 80.000 woningen.

Noodzaak erg groot

Als de maatregelen niet worden ingezet dan is in grote delen van de provincie Utrecht nieuwbouw niet meer mogelijk, vertraagt de energietransitie, wordt de betrouwbaarheid van de energievoorziening geraakt en ontstaan er onderbrekingen van de stroomvoorziening. “Doordat we nu samen aan de slag gaan met deze maatregelen kunnen we zowel kleinverbruikers, MKB-bedrijven als nieuwbouwwoningen zoveel als mogelijk blijven aansluiten in onze provincie. Ook kan de verduurzaming van woningen en mobiliteit door blijven gaan. Laadpalen op piekmomenten pauzeren en op piekmomenten tijdelijk overstappen op gasinstallaties zijn hiervoor helaas noodzakelijk”, licht Huib van Essen, gedeputeerde provincie Utrecht en voorzitter van de Energy Board, toe.

Utrecht als voorbeeld

Netwerkbeheerders werken ook aan een uitbreiding van het volle elektriciteitsnet, maar de problemen zijn zo groot dat de oplossing nog jaren op zich laat wachten. De maatregelen moeten nu al de benodigde extra ruimte op het net te gaan realiseren. De oplossingen in Utrecht zullen gaan gelden als vertrekpunt voor andere regio’s. 

Linda de Kort

Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Aangehouden Montfoortse drugsdealer krijgt last onder dwangsom Nieuws 3 mei, 10:40
Afbeelding
Podcast 'Iconen van de Geschiedenis' over het verraad van Benschop Nieuws 1 mei, 22:56
• Foto ter illustratie
Provincie Utrecht geeft korting op fietshelm Nieuws 1 mei, 11:56
• In de Basiliek aan de Nicolaasstraat.
Gedichten van leerlingen bij Dodenherdenking in IJsselstein Nieuws 1 mei, 11:00
• Willem kan precies vertellen waarom dit werk geweldig is.
Wie helpt Willem (78) in de dierenweide bij Ewoud? Nieuws 1 mei, 08:00
• De natuurspeeltuin in het Montfoortse Stadspark is bijna klaar.
Aanleg natuurspeeltuinen uiteindelijk toch haalbaar Nieuws 30 apr, 16:37
• Terug naar de jaren 70 met ABBA Fever.
Drie dagen lang feest met IJsselstein Live Nieuws 30 apr, 16:21
Afbeelding
BMM Band houdt aangename traditie in ere Nieuws 30 apr, 15:50