Er is door jong en oud al volop gerepeteerd; op bijzondere locaties, zoals een overdekte parkeerplaats. (Foto: Lysette Verwegen)
Er is door jong en oud al volop gerepeteerd; op bijzondere locaties, zoals een overdekte parkeerplaats. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: )

Kwibus begint weer: met theaterroutes

  Nieuwsflits

Door corona kwam er half maart een abrupt einde aan het theaterseizoen. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan: acteurs en regisseurs van Kwibus kregen de kriebels. Het resultaat: twee bijzondere theaterroutes die vanaf komend weekend 18/19 en 20 september te zien zijn.

IJSSELSTEIN – 'Op pad’, de route voor volwassenen, en ‘Hit the road’, de route voor jongeren en minder jong, voeren op loopafstand naar locaties rond Theater Pantalon – het start- en eindpunt – aan de Linnaeusweg. Op de locaties worden bezoekers getrakteerd op korte theaterspelen en muziekoptredens. Het idee is gebaseerd op de wereldwijd immens populaire ‘Ten Minute Play Festivals’. En corona of niet: het kan! “Mensen kunnen inschrijven per huishouden, een pauzedrankje is inbegrepen en wordt vooraf klaargezet bij de vlonders waar een huishouden, gescheiden door 1,5 meter, kan staan”, vertelt Piet de Bruin. “Aan de hand van de grootte van de huishoudens stellen we ook de groepen voor de route samen en worden de pauzes geprogrammeerd. We gaan ervan uit dat iedereen, net als wij, zelf verantwoordelijkheid neemt.”
Het doet denken aan de verhalenroutes die Kwibus in 1996 en 2002 in de binnenstad organiseerde en de bijzondere locaties waar werd gespeeld toen Theater Pantalone nog niet bestond. "Daar hebben we goede herinneringen aan."

Eindelijk theater
Acteurs en regisseurs zijn blij dat er – hoe dan ook – weer gespeeld kan worden. “De repetities voor ‘Kruistocht in spijkerbroek’ en ‘De klokkenluider’ – rond 75 jaar Bevrijding – waren in volle gang, toen het grote wachten en de onzekerheid begonnen.” Spelen was onmogelijk: “We zouden met meer mensen op het toneel staan dan er publiek in de zaal mocht zitten”, lacht De Bruin.
Half mei was iedereen het stilzitten zat. Zoals acteur Frans Walree zegt: “Alles gaat vastzitten als je niets doet en in je eigen sfeer blijft.” En collega Paulien Will vult aan: “Liever spelen voor weinig publiek dan helemaal niet spelen.” Online repeteren was voor hen geen oplossing: “Toneel is iets fysieks; je wilt bij elkaar zijn, elkaar zien en de spanning voelen. Samen theater maken is geen monoloog.”

Hoop en humor
De Bruin is blij dat Pantalone en Kwibus weer gaan leven. “In de stille periode zijn er wel scholen geweest om opnames te maken voor hun eindmusical. Wij konden verder niets, behalve wat klussen en opruimen en online wat repetities organiseren.” De stilte is ook funest voor de financiën. “We hebben het net al alle theaters lastig omdat alle inkomsten zijn weggevallen de afgelopen periode. Met nieuwe mogelijkheden, zoals de theaterroutes, komt er in ieder geval nog iets binnen. Maar de beperkingen moeten niet veel langer meer gaan duren. Dat is ook voor de spelers niet goed.” De theaterroutes brengen in ieder geval hoop: "Serieuze onderwerpen met een humoristische twist." Kijk voor kaarten en informatie op www.theaterpantalone.nl.


Lysette Verwegen

Liever spelen voor weinig publiek dan helemaal niet

Meer berichten