Foto:
De IJsselsteinse Column

Partijen en namen

  Nieuwsflits

Vorige week gaf ik in mijn column een humoristische draai aan de teloorgang van de Lijst Willems. Maar dat wil niet zeggen dat ik het niet oprecht betreur wanneer mensen, die met de beste intenties ergens aan beginnen, op zeker moment tegen een muur aanlopen. Ik ben zelf in mijn werkzame leven tegen meerdere muren aangelopen, en ondanks mijn bovengemiddelde gewicht gaven die niet mee.

Ik heb inmiddels begrepen dat er geen nummer twee op de lijst van Lijst Willems stond en dat de zetel van Willems aan een glunderende LDIJ-fractie wordt teruggegeven.

Liever geen persoons-gebonden partijnamen

Zelfs als Willems zijn zetel aan een nummer twee had kunnen geven, was het toch nog lastig geweest om onder dezelfde naam in de raad te blijven zitten. ‘Het woord is aan mevrouw Pietersen van de lijst Willems’ klinkt nogal omslachtig.

De andere LDIJ-dissident is tenminste nog zo slim geweest om haar splinter niet Lijst Zandstra te noemen, maar SDIJ. Dat staat voor Sociaal Democraten IJsselstein; misschien zou Sociaal Democrate IJsselstein toepasselijker zijn, gezien het feit dat het een eenvrouwsfractie betreft, maar de partijnaam is tenminste niet persoonsgebonden, en dat is een verstandige keuze in een tijd van veelvuldig voortijdig afgebroken politieke loopbanen.

Overigens vind ik SDIJ wel onhandig veel op LDIJ lijken. Dan is het toch denkbaar dat kiezers het verkeerde hokje rood maken bij de volgende raadsverkiezingen. Zelf heb ik ooit overwogen om de lokale partij Conservatief Democratisch IJsselstein op te richten, maar CDIJ lijkt toch te veel op CDA, en Lijst Verweij vind ik niet klinken. Ik heb nog even gedacht aan Verweij voor Vrijheid en Democratie, maar er schijnt al een andere VVD te bestaan. Heb ik dat weer...

DE IJSSELSTEINSE COLUMN | RINUS VERWEIJ

Meer berichten