Foto:
De IJsselsteinse Column

Knus met de bus

  Nieuwsflits

Een gevleugelde uitspraak van de vroegere PvdA-premier Joop den Uyl was: ‘U moet twee dingen goed begrijpen…’. Ik denk daaraan nu ik de geschokte reacties in IJsselstein verneem op de vele maanden extra vertraging van het weer in gebruik nemen van de sneltram, vanwege een bureaucratische blunder. Iets met vergunningen.
Welnu beste lezer, u moet twee dingen goed begrijpen als het gaat om functioneren en logica van de provinciale ambtenarij:
1) Provincies denken in het groot, en 2) Provincies denken op de langere termijn. Gemeentebesturen wordt vaak verweten dat ze in het klein en op de korte termijn denken; dát kan provincies niet verweten worden.

Voordat de sneltram rijdt, is corona vast allang voorbij

De provinciale bestuurslaag heeft de neiging om zichzelf niet als een dienende schakel tussen het Rijk en de gemeente te beschouwen, maar zichzelf steeds groter en belangrijker te maken. Ik werkte ooit voor de provincie Zuid-Holland, waar toen actief gewerkt werd aan buitenlands beleid tegen de apartheid in Zuid-Afrika. Pretoria sidderde, reken maar. Ook Utrecht maakt zichzelf steeds groter, zelfs letterlijk. Woerden, Oudewater en Vianen hoorden vroeger bij Zuid-Holland. Al die steden zijn zonder slag of stoot door Utrecht geannexeerd. Zes eeuwen geleden had dat oorlog betekend, maar rustig afwachten loont en dan kijk je niet op een eeuw. Zo werkt dat dus ook met de sneltram, begrijpt u wel? Jammer voor de reizigers en die ijverige baanwerkers. Maar bekijk het eens van de zonnige kant: als de Commissaris des Konings eindelijk het lint mag doorknippen bij de heropening van de tramlijn is corona allang voorbij en mag hij, omringd door publiek, de burgemeester gewoon weer de hand schudden. En tot die tijd gaan we knus met de bus.

DE IJSSELSTEINSE COLUMN | RINUS VERWEIJ

Meer berichten