<p>Bas Savelkouls is trots op zijn nieuwste 3D-model: een replica van de IJsselsteinse Kasteeltoren. (Foto: Rinus Verweij)</p>

Bas Savelkouls is trots op zijn nieuwste 3D-model: een replica van de IJsselsteinse Kasteeltoren. (Foto: Rinus Verweij)

(Foto: )

IJsselsteinse historie uit de 3D-printer

  Nieuwsflits

Sinds kort is een miniatuur van de Kasteeltoren te koop bij een IJsselsteinse ondernemer. Brein én maker achter deze ‘moderne’ kasteeltoren is IJsselsteiner Bas Savelkouls.

IJSSELSTEIN - “Het is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby, maar soms houd ik er ook nog een zakcentje aan over.” Bas Savelkouls (23) vertelt met enthousiasme en gepaste trots over zijn digitale creativiteit, die een sterke impuls kreeg door de aanschaf van een 3D-printer.
Zijn grote passie ligt in het ontwikkelen van computeranimaties, een soort digitale tekenfilms, en sinds kort ook in het maken van driedimensionale kunststof miniaturen met behulp van zijn printer. Via internet zijn tegenwoordig steeds meer 3D-bestanden te downloaden, en is het bijvoorbeeld mogelijk om een borstbeeldje van Napoleon te maken of een sciencefiction ruimtehelm. De IJsselsteinse kasteeltoren ontwierp hij zelf.

Torens printen
Zo’n model maken is een intensieve klus. “Ik maak het model aan de hand van foto’s.” Zo maakte hij ook de Groningse Martinitoren en de Utrechtse Domtoren. “Met het invoeren van alle digitale gegevens ben ik al gauw een dag bezig. Het printen zelf kost ook veel tijd; een Domtoren uitprinten duurt bijna 20 uur, maar dat kan ’s nachts doorgaan.”
Het maximale formaat is 25 centimeter, maar Bas is al van plan om een printer te kopen die grotere formaten aan kan. De 3D-printer heeft Bas de mogelijkheid gegeven om onder meer via zijn website www.baselinestudios.nl diverse originele cadeauartikelen op de markt te brengen.
Het allernieuwste product, de Kasteeltoren, van Baseline Studios - waarvan de naam is afgeleid van Bas - is inmiddels te zien en te koop bij Momenten van Leven in de Utrechtsestraat. “Leuk voor iedereen die van IJsselstein houdt.” En zelfs geschikt voor binnenverlichting. In dezelfde winkel staat inmiddels ook al een showmodel van de zendmast.

Hobby en werk
Hij probeert van zijn hobby zijn werk te maken, daarbij ondersteund door zijn opleiding. Na het afronden van de opleiding Animatie en Audiovisuele Vormgeving aan het Grafisch Lyceum in Utrecht volgt hij nu een opleiding Animated & Illustrated Storytelling aan de kunstacademie St. Joost in ’s-Hertogenbosch.
Samen met een studiegenoot gooide hij onlangs hoge ogen met een schoolopdracht: een animatiefilm over de Eerste wereldoorlog voor museum Huize Doorn.
Op freelance basis werkt hij al enige tijd voor de Amerikaanse Strange Games Studios, die computergames op de markt brengen. Bas werkt daarbij aan het ontwikkelen van levels in (virtual reality) wargames, vooral met betrekking op de Tweede Wereldoorlog, maar vaak ook in een futuristische setting.
De interesse in krijgshistorie heeft Bas meegekregen van zijn vader, bij wie de hobby zich vooral uitte in het gieten en beschilderen van tinnen soldaatjes.

Meer berichten