<p>Wethouder en burgemeester bij de wensboom in het stadhuis; een symbool om anderen te bemoedigen of bedanken. (Foto: Lysette Verwegen)</p>

Wethouder en burgemeester bij de wensboom in het stadhuis; een symbool om anderen te bemoedigen of bedanken. (Foto: Lysette Verwegen)

(Foto: )

IJsselstein ligt niet stil in coronatijd

  Nieuwsflits

Het is stiller op straat, bedrijfspanden staan er leeg bij door de vele thuiswerkers en ook in het stadhuis lijkt weinig te doen. Maar schijn bedriegt: IJsselstein is en blijft bedrijvig.

IJSSELSTEIN - Burgemeester Van Domburg en wethouder Eveline Schell hebben het druk genoeg: “We lezen net zo veel stukken als anders en ook de wekelijkse collegevergaderingen gaan live, maar netjes op afstand, door. Behalve wij zijn vooral de medewerkers van de publieksbalie en automatisering aanwezig: die basis moet fysiek aanwezig zijn voor de dienstverlening aan de burgers die onverminderd doorgaat. De andere medewerkers werken thuis en zijn allemaal bereikbaar. Er ligt hier niets stil.”

Kernteam
Ook het kernteam - waar alles rond corona samenkomt - draait nog op volle toeren; niet meer dagelijks zoals tijdens de eerste coronagolf, maar wekelijks. “Als bestuur in crisistijd zijn we nog verantwoordelijker dan normaal. Daarom houden we ons actief op de hoogte en kunnen organisaties ons benaderen met vragen om raad en de uitleg van steeds veranderende regels.” Het werk wordt zoveel mogelijk op de normale manier gedaan. “Behalve specifieke zaken zoals het plaatsen van borden met ‘Vermijd drukte’; dat gaat uit van het kernteam.” Of een vraag van de hondenschool over de regels: “Het is een samenkomst, maar ook een soort sport, maar wel buiten en op afstand. Onduidelijk voor iedereen, en dan kunnen wij de VRU (Veiligheidsregio) weer om opheldering vragen.” Wekelijks wordt er ook een rondje door de stad gemaakt: “We willen weten hoe het gaat; bij de ondernemers, bedrijven, in de verzorgingshuizen en bij andere organisaties.”

Niet op slot
Ook in het stadhuis wordt het gemis van het normale leven gevoeld. “We leven mee met de horeca die weer moest sluiten. We missen de evenementen en de bourgondische gezelligheid in het stadje. Er is nog wel leven op straat, gelukkig is het nèt niet te druk, en velen houden zich aan de regels: mondkapje, afstand, zoveel mogelijk thuisblijven en zeker thuisblijven bij klachten.” De stad zit niet op slot. “Via digitale enquêtes vragen we inbreng van inwoners over nieuwe ontwikkelingen, zoals woningbouw op Paardenveld.”

Trots
De gemeentebestuurders zijn trots op de stad. “Er wordt weinig gemord. Er zijn veel online alternatieven voor evenementen die niet door kunnen gaan en er is veerkracht en creativiteit.” Ook al zijn er weinig ontmoetingen - zelfs felicitaties bij huwelijksjubilea zijn even afgelast - en heeft het dagelijks leven wat aan glans verloren: “Samen bijten we door de zure appel heen. Dan is het ook een fijne bijkomstigheid dat de landelijke economie een beetje op peil blijft.” Ook de zorg voor elkaar wordt gewaardeerd. “Na de ‘verlamming’ van de eerste coronagolf blijven mensen naar elkaar omkijken en viert creativiteit hoogtij. En de scholen blijven open. Ondanks alles doet IJsselstein het goed.”

Meer berichten