Beste wensen


Foto:
De IJsselsteinse Column

Beste wensen

  Nieuwsflits

We hadden dus een ‘vuurwerkIoze’ jaarwisseling, al kreeg ik wel de indruk dat de vuurpijlen waren ingeruild voor handgranaten. Maar goed, ander onderwerp. 

Ik volg graag collega-columnisten voor inspiratie. Niet alleen Youp, maar ook Sis van Rossem, zus van nationale mopperaar Maarten. Overigens vind ik Maarten helemaal niet zo’n zwartkijker; over maatschappelijke problemen zoals immigratie en criminaliteit uit hij zich doorgaans met naïef optimisme. Van zijn zus, dwarsligger in het televisieprogramma ‘Hier zijn de van Rossems’, ook met broer Vincent, kan Maarten nog heel wat leren over mopperen.

Ik geloof in beleefde goede wensen aan onbekenden

Zo ergert Sis zich mateloos als onbekenden haar een fijne dag wensen. “Als ik nou eens kanker heb?”, antwoordde ze eens gepikeerd op de goedbedoelde wens van een winkeljuffrouw, die prompt met de mond vol tanden stond. Sis kan mij beter niet tegenkomen; ik geloof in goede wensen aan onbekenden, desnoods als beleefdheidsfrase. Het zijn de oliedruppeltjes in het raderwerk van het sociale verkeer. In sommige culturen is het uitwisselen van beleefdheidsfrasen zelfs tot kunst verheven. Ik moet wel toegeven dat ik als echte Hollander bij beleefdheidsfrasen soms iets te informeel word. Ik zal vreemden niet snel tutoyeren, maar een vriendelijke groet beantwoord ik al snel met ‘Hoi’ of ‘Hallo’. ‘Fijne dag’, zeg ik ook vaak. Als de aangesprokene mij vervolgens zou toevertrouwen ernstig ziek te zijn, ben ik empathisch genoeg om het gesprek met oprecht medeleven te vervolgen. En hoe groot is de kans dat je een ernstig zieke schoffeert, vergeleken met velen die juist nu snakken naar vriendelijkheid en beleefdheid? Daarom wens ik u van harte maximale voorspoed in 2021, ook als u ernstig ziek bent. Juist dan kan een beetje vriendelijkheid geen kwaad toch?

de ijsselsteinse column | rinus verweij

Meer berichten