IJsselsteinse genenbank


Foto:

IJsselsteinse genenbank

  Nieuwsflits

Wel eens gehoord dat in het permafrost van Spitsbergen een mondiale zaadbank is gemaakt waarin genen van planten bewaard worden? Wanneer rassen vernietigd worden zijn er toch nog de zaden om de rassen weer te laten herleven. En wist u dat wij in IJsselstein ook een unieke en zelfs levende genenbank hebben? 

KNIJ is de samenwerking aangegaan met de University of Applied Sciences Van Hall Larenstein. Studenten hebben onze fruitcollectie in het openbaar groen uitgebreid bestudeerd. Het eerste rapport gaat over de 800 verschillende soorten appels en peren. Hoe uniek is dat? Heel uniek, zo blijkt!

Laten we onze collectie fruitbomen koesteren

In Nederland en België zijn diverse pomologen en fruitprofessionals geïnterviewd. De meeste experts waren verrast toen ze de uitgebreide lijsten van de drie officiële Nederlandse Plantencollecties uit IJsselstein zagen. Er zitten meerdere cultivars of oude rassen tussen die nergens anders meer voorkomen. Zwart op wit hebben de experts bevestigd hoe bijzonder en uniek deze collectie is. Als er dus een boompje wegvalt door maaischade, zoals hier helaas regelmatig gebeurt, kan het dus zijn dat er een soort voor eeuwig uitgeroeid is. Dat hebben we helaas recent bij de hazelarencollectie meegemaakt. Embryo’s kun je invriezen en later tot leven wekken, maar bij fruitbomen heb je toch echt de boom zelf nodig. Daarom is onze levende collectie zo essentieel.Toen ik het rapport las voelde ik me plaatsvervangend supertrots. Op het rapport, op de collectie en op George Otter die deze collectie heeft gecreëerd. Nu we officieel weten hoe uniek en kwetsbaar deze collectie is, wordt het hoog tijd dat we deze collectie net zo zorgvuldig koesteren als de genenbank in Spitsbergen. Dan gaan we vruchtbare jaren tegemoet.


Ivon Vrolijk
KlimaatneutraalIJsselstein.nl


de duurzaamste column

Meer berichten