Wat doen die spreuken op de IJsselsteinse afvalbakken?


<p>No Plastic Runner Erik Wierstra hoopt met zijn acties mensen bewust te maken van het zwerfvuilprobleem. Foto: Karin Doornbos</p>

No Plastic Runner Erik Wierstra hoopt met zijn acties mensen bewust te maken van het zwerfvuilprobleem. Foto: Karin Doornbos

(Foto: Karin Doornbos)

Wat doen die spreuken op de IJsselsteinse afvalbakken?

  Nieuwsflits

Op diverse plekken in IJsselstein kom je ze tegen, afvalbakken met daarop teksten als: “Houd deze plek schoon, dan kan iedereen ervan genieten, doe het gewoon!” En bij plaatsen waar veel jongeren zitten: “Heerlijk om te chillen op deze plek, geniet ervan maar maak het niet te gek.” Afzender, No Plastic Runner. Wie schuilt er achter dit initiatief?

IJsselstein - Hardlopen en ondertussen zwerfvuil opruimen zijn voor Erik Wierstra (51), ofwel de No Plastic Runner, een manier van leven. Hij is geen onbekende in IJsselstein. Veel mensen kennen hem als hockeycoach, voetbaltrainer bij de VVIJ of hardloopcoach bij REactive.

Al dan niet samen met zijn hardloopclub de ‘Zenderpiraten’ rent hij regelmatig door de Lopikerwaard om het zwerfvuil te lijf te gaan. Hardlopen en tussendoor afval rapen heeft zelfs een officiële naam: ploggen. De term komt oorspronkelijk uit Zweden, en is wereldwijd een begrip. Erik is een jaar of vijftien geleden begonnen met hardlopen.

Als echt natuurmens begon het hem steeds meer te storen dat hij onderweg overal troep zag liggen. “Het begint met een paar blikjes die je oppakt en weggooit. Maar het is inmiddels bijna een obsessie geworden”, lacht hij. Zelfs tijdens een gezellige wandeling met zijn vrouw neemt hij een vuilniszak mee.

Zo vader, zo zoon

Erik heeft het van geen vreemde. Ook Wierstra senior fietst al jaar en dag de IJsselsteinse straten en parken af op zoek naar achtergelaten plastic flessen. Hij is een bekende verschijning met zijn pet en zwarte damesfiets met aan het stuur een rieten mand vol PET-flessen. “Mijn dochter mag straks haar rijbewijs halen van het statiegeld dat mijn vader ophaalt”, zegt Erik. Dit geeft goed aan hoeveel plastic frisdrankflessen er in de openbare ruimte worden achtergelaten.

Hij probeert zijn acties op een luchtige manier te brengen. “Ik wil vooral niet belerend zijn, maar mensen er op een positieve manier bewust van maken dat het belangrijk is om je afval niet op straat of in de natuur te gooien.” Beruchte plekken in IJsselstein zijn de carpoolplaats en het bankje bij de hockeyvelden. Erik zou graag zien dat er meer vaart komt op het heffen van statiegeld op plastic en blikjes.

Met collega-opruimer Alex van Eck van Enjoy Cleaning Up zijn er plannen om tijdens NL Doet en de Landelijke Opschoondag in maart samen op te trekken. De vorm waarin dit moet gebeuren hangt natuurlijk helemaal af van de coronasituatie. “Dit moeten we nog verder uitwerken.” Erik zit sowieso vol ideeën voor de toekomst en zijn ambities zijn groot. “Ik wil IJsselstein de schoonste stad van Nederland maken.”

Meer weten of meedoen? Kijk op www.facebook.com/noplasticrunner en Instagram No Plastic Runner

Meer berichten