Zilveren Aap voor IJsselsteinse woonzorgcentra voor ouderen


<p>De Zilveren Aap werd ook uitgereikt aan het personeel van Isselwaerde als dank voor hun ongekende inzet dit coronajaar. (Ingezonden foto)</p>

De Zilveren Aap werd ook uitgereikt aan het personeel van Isselwaerde als dank voor hun ongekende inzet dit coronajaar. (Ingezonden foto)

(Foto: )

Zilveren Aap voor IJsselsteinse woonzorgcentra voor ouderen

  Nieuwsflits

Geen laag confetti op de straat, maar wel een laag sneeuw. Geen tienduizenden mensen in de stad en langs de optochtroute, maar enkele wandelaars. Geen kleurrijke Apestadkrant, maar twee pagina’s in de krant van vorige week. Het 65e carnaval in Apestad verliep wat anders dan gepland.

IJSSELSTEIN - De reden van de stilte: niet de pensioenleeftijd van het carnaval, maar de coronapandemie! Menig Apeluier kijkt daarom al optimistisch uit naar 26 februari volgend jaar. Op 26-2-2022 wordt 6x11 jaar carnaval in Apestad gevierd en verschijnt jaargang 3x11 van de Apestadkrant. Hoe mooi kan het worden?

Apestad 4ever
Toch was carnaval afgelopen weekend wel voelbaar in de stad. Niet in de laatste plaats omdat de carnavalsorganisatie KOIJ met de Heeren van Rijpickerwaerd de optochtroute fietsten van de Ruimtevaartbaan tot aan de Plaats, achter de miniuitvoering van Kees de Aap van Cristal, die daar vorig jaar een prijs mee won in de optocht. De stoet werd in het stadje opgewacht door slotheer Sjef van Rijpickerwaard tot Epping en knecht Kees-Gerard Reindertsen. “Liever hadden we in de optocht op de kar gestaan, maar het is ook wel aangenaam om hier in het zonnetje te wachten. We zijn al ‘op leeftijd’, dus alles scheelt”, lachen de mannen. Maar dat zegt niets over het carnavalsbloed dat door hun aderen stroomt en net als voorgaand decennia elk jaar kriebelt. Er is weinig voor nodig om een feestje te starten als de carnavalshits uit de speakers klinken. In dit geval de mobiele speakers van KOIJ-bestuurlid en ‘dj’ Jonh Reindertsen.

Onderscheidingen
Als de muziek stopt worden de weinige onderscheidingen van dit carnavalsjaar door de slotheer uitgereikt: aan Cristal voor haar mini-Kees. En aan Arthur en Cerile van Doorn, die ook aanwezig zijn. Dankzij de creativiteit van de slotheer verloopt de uitreiking coronaproof: via een zelfgemaakt verlengd ‘jatje’ om afstand te bewaren. Hetzelfde geldt voor de jaarlijkse uitreiking van de Zilveren Aap: dit jaar niet één exemplaar, maar een exemplaar voor elke woonzorginstelling voor senioren in Apestad. “Het is een vreemd jaar, waarin de bewoners van deze instellingen én de zorgmedewerkers het flink voor de kiezen hebben gehad”, vindt de KOIJ, die het eerste echte IJsselsteinse waarderingssymbool al sinds 1993 toekent. En in plaats van een feestneus werden bij die uitreikingen uiteraard mondmaskers gedragen.

Online feestje
Na een ‘polonaise op anderhalve meter’ - de lengte van de Apestadsjaal - werd het korte feestje op de Plaats beëindigd. Op tijd voor meerdere biertjes en een polonaise met de gezinsleden thuis, tijdens het vier uur durende online feest in Apestad. Met de carnavalshit van Boortje 11 gezongen door Mike Oskam, interviews met bekende Apeluiers en heel veel muziek en beelden van de carnavalsoptochten uit voorgaande jaren. Voor doorgewinterde Apeluiers toch een feestje.

Meer berichten