Het ei is gelegd: een film over vrouw Bertha


<p>Cor van Es, Angenelle Thijssen, Fulco de Jong en Herbert Ziher bij de hoofdrolspeelster van de film: vrouw Bertha. (Foto: Promedia)</p>

Cor van Es, Angenelle Thijssen, Fulco de Jong en Herbert Ziher bij de hoofdrolspeelster van de film: vrouw Bertha. (Foto: Promedia)

(Foto: )

Het ei is gelegd: een film over vrouw Bertha

  Nieuwsflits

Voor wie de mooiste plekjes van IJsselstein wil zien en de historie wil beleven is het filmpje over vrouw Bertha – Heldin en jonkvrouwe van IJsselstein – een must. De weg ernaartoe was lang en ‘kronkelig’, maar het resultaat mag er zijn.

IJSSELSTEIN – De film werd gemaakt door IJsselsteiner Herbert Ziher en collega’s Fulco de Jong en Cor van Es. Het drietal werkt samen als Promedia Video Producties; niet om rijk van te worden, maar omdat het zo leuk is. Ze maakten al menige opname van IJsselsteinse evenementen en onderwerpen, zoals de serie ‘Angelique (van Lierop) op pad met…’, waarin bekende IJsselsteiners hun favoriete plekjes in de stad laten zien.

‘Zielig’ begin
De serie ‘Op pad met’ werd gemaakt in 2017, het laatste jaar van lokale omroep RTV9. “We waren bezig met het laatste onderwerp: vrouw Bertha, maar delen van de opnames, zoals in de kasteeltoren, zijn ongebruikt blijven liggen”, vertelt Fulco. Samen met collega Cor is hij lid van Videoclub Nieuwegein. “Toen we opdracht kregen een film over een beeld te maken ging het balletje weer rollen, want Bertha was in onze gedachten gebleven.” Er werd een nieuw draaiboek geschreven en het beeld van Fulco de minstreel en het grafmonument in de Grote Nicolaaskerk werden eraan toegevoegd.

Dick Versluis
Het draaiboek werd geschreven voor Dick Versluis, beeldend kunstenaar en stadsgids. “Maar aan het eind waren we alle vier niet tevreden en wilden alles in 2020 overdoen.” Toen overleed Dick. “Hij was al langer niet in orde, vandaar dat hij tijdens de eerste opnames ook niet uit de verf kwam als de rasverteller die hij was.” En toen kwam corona. “Dat vertraagde verder, maar uiteindelijk hebben we het ei toch gelegd”, aldus Herbert.
Angenelle Thijssen
Het drietal ging op zoek naar een nieuwe verteller en kwam uit bij beeldend kunstenaar Angenelle Thijssen. “De manier waarop ze met een heldere stem boeiend en creatief vertelt; ze is een natuurtalent”, vinden de mannen. “Net als met Dick was de klik er direct en we gingen aan de slag.” Angenelle schreef een nieuw draaiboek en nieuwe teksten waarin het historische verhaal wordt gevolgd. Als docent pakte Angenelle het grondig aan. “Overdag werken in mijn atelier, lesgeven en ’s avonds inlezen en uitzoeken op internet. Maar voor de camera is toch wat anders: ik heb geen aantekeningen, spiekbriefjes of autocue en moet ontspannen in de camera kijken.” Ze vond het een eer om het stokje van Dick over te nemen. “Dick was mijn eerste collega-kunstenaar in IJsselstein; hij werd een vriend en vervulde voor mij een collegiale vaderrol.”
Kijken
“Door Angenelle is de documentaire een verhaal geworden”, vertelt Cor. “Geen opsomming van jaartallen, maar een verhaalfilmpje van tien minuten.” Vakkundig gefilmd en gemonteerd door het drietal. Bekijk het resultaat op www.promedia-video.nl

Meer berichten