Ontstemming over marktverhuizing


Een stil stadje zonder weekmarkt. Marktbezoekers op het Podium reageren verdeeld: "Wel praktisch maar niet gezellig." (Foto: Lysette Verwegen)
Een stil stadje zonder weekmarkt. Marktbezoekers op het Podium reageren verdeeld: "Wel praktisch maar niet gezellig." (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: )

Ontstemming over marktverhuizing

  Nieuwsflits

Voor het eerst vond vrijdag de complete weekmarkt plaats op het Podium aan de Baronieweg. Dat de foodkramen weer deel mogen nemen was niet zo’n verrassing; de verplaatsing van de hele weekmarkt naar het Podium wel.

IJSSELSTEIN – Bezoekers, markt- en binnenstadondernemers waren unaniem ontstemd over de late berichtgeving. De gemeente plaatste pas donderdagmiddag op Facebook het bericht van de tijdelijke verhuizing; de marktondernemers werden woensdagavond ingelicht. “Ik heb op mijn standplaats in de binnenstad maar een bord neergezet dat we op het Podium staan”, vertelt een foodondernemer. Hij is ontstemd over de eenzijdige beslissing: “We hebben de afgelopen weken steeds geprobeerd met de gemeente contact te krijgen om te overleggen over de markt in coronatijd, waarbij de anderhalvemeterregel uitvoerbaar is. We konden niemand te spreken krijgen. Alleen in samenspraak kun je samen tot inzicht komen.”

Alternatieven
Aangevuld door enkele collega’s geeft hij aan dat er best alternatieven waren: “Bijvoorbeeld eenrichtingsverkeer voor de voetgangers, zoals in andere steden. En de markt doortrekken van de Overtoom via de Plaats naar de Kerkstraat, desnoods gecombineerd met mondkapjes dragen.” Ook de indeling van de markt laat te wensen over: “Food en non-food moeten elkaar afwisselen, net drukke en minder drukbezocht kramen Kijk om je heen: ook daar is niet over nagedacht.” En dan zijn er de ‘kleine’ ongemakken: “We hebben zelf een tuinstoel meegenomen om tussendoor even te zitten.” Mét meegebrachte koffie. “Als de horeca straks open is, kunnen we niet even snel naar de binnenstad lopen voor een bakkie.” En: “Nu is het mooi weer en de eerste keer, dat trekt nog bezoekers. Maar bij slecht weer is staan we hier op een eiland. We kunnen we de kramen bij harde wind niet eens vastzetten.” Een non-foodondernemer is blij weer terug te zijn. “Maar op het Podium moet het niet tot het najaar duren.” Druk heeft hij het niet: “Bezoekers moeten wennen aan de nieuwe situatie.” Zijn handel gaat nog wel goed: “Ik verkoop gelukkig veel via mijn webshop.”

Stille binnenstad
Ook de binnenstadondernemers zijn niet blij met de marktverhuizing. "Niemand, inclusief de raad, is ingelicht: Iedereen werd met de beslissing geconfronteerd. Mensen vragen mij regelmatig waar de markt is. Volgens het gemeentelijk kerncrisisteam is de verhuizing tijdelijk, maar ze zijn niet bereikbaar. Dat nemen we ze kwalijk." De ondernemers zijn blij voor hun collega's op het Podium dat de markt weer compleet is, maar delen samen met hen de mening dat de markt in de binnenstad thuishoort: "De binnenstad, markt en horeca versterken elkaar, en dat is juist in deze tijden zo nodig. Uiteraard binnen de anderhalvemeterregels, want gezondheid is het belangrijkst. Dat moeten we sámen doen. En sámen beslissen."

Meer berichten