Brugwachter Rinus Verweij - herkenbaar aan zijn karakteristieke kleding - gaat na plezierige jaren op de IJsselsteinse bruggen - niet  geheel vrijwillig - met pensioen. (Foto: Lysette Verwegen)
Brugwachter Rinus Verweij - herkenbaar aan zijn karakteristieke kleding - gaat na plezierige jaren op de IJsselsteinse bruggen - niet geheel vrijwillig - met pensioen. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: )

Rood licht voor een kleurrijke brugwachter

  Nieuwsflits

Jarenlang was hij – met sigaar, schipperspet en zwart vest met horlogeketting – een markante verschijning op de IJsselsteinse bruggen: brugwachter Rinus. Komende maand gaat hij met pensioen en keert hij niet als brugwachter terug.

IJSSELSTEIN – Ondanks zijn pensioen is zijn vertrek is niet geheel vrijwillig. Via een appje van een collega-brugwachter vernam hij dat zijn contract niet zou worden verlengd. “Men vond het kennelijk niet nodig om mij dat persoonlijk mee te delen of om de reden te noemen”, vertelt hij. Het zegt volgens hem iets over de bedrijfscultuur en over de kennelijke desinteresse in de brugwachters. “Het brugwachtershuisje bij de IJsselbrug is al jaren een rommelhok met achterstallig onderhoud. Even lang wordt al gepraat over een airco in het brugwachtershuisje bij de Oranjebrug, waar het ’s zomers te warm is om goed te kunnen functioneren. "Twee jaar geleden werden we via en uitzendbureau ‘verhuisd’ van gemeente naar Reiniging Midden Nederland en moesten dezelfde bedrijfskleding gaan dragen als de plantsoen- en reinigingsmedewerkers. Het zal wel een reden hebben, maar op een brug verwacht je toch iets anders.” Hij stak zijn mening niet onder stoelen of banken. “Misschien is dat me niet in dank afgenomen.”

Meer berichten