Museum IJsselstein is een nieuwe tentoonstelling gestart, binnen en buiten, en theater Pantalone is weer geopend voor repetities en opgestart met nieuwe mogelijkheden. (Foto: MIJ)
Museum IJsselstein is een nieuwe tentoonstelling gestart, binnen en buiten, en theater Pantalone is weer geopend voor repetities en opgestart met nieuwe mogelijkheden. (Foto: MIJ) (Foto: )

IJsselsteinse cultuursector laat zich niet stoppen

  Nieuwsflits

De cultuursector heeft sinds maart ook klappen van de coronaperikelen gekregen. Musea en theaters moesten tot deze maand de deuren sluiten. Maar in Museum IJsselstein (MIJ) en theater Pantalone vierde de creativiteit hoogtij.

IJSSELSTEIN – “De deuren waren dicht voor het publiek, maar we waren opener en zichtbaarder dan ooit”, vertelt directeur Bert Murk. Zo organiseerde MIJ de tentoonstelling Bezet & Vrij, nog steeds te zien in het Kronenburgplantsoen rond de Nicolaaskerk. Daarnaast de film die via de website te zien is én een audiotour door de stad. “De weinige bevrijdingsactiviteiten die door konden gaan.” Daarnaast werd een bijlage bij Zenderstreeknieuws verspreid met informatie over MIJ en linkjes naar diverse activiteiten: “Wie alle linkjes opende was gegarandeerd een paar uur van de straat”, grapt hij. “Corona maakte ons nog zichtbaarder. We zijn al een laagdrempelig museum, maar vanuit huis en buiten was elke drempel weg.” Die aanpak word voortgezet. "In september met een foto-expositie van twee IJsselsteinse fotografen in het Kronenburgplantsoen, als onderdeel van de tentoonstelling ‘Empathie | Geen mens is een eiland’, waarvan zaterdag een expositie in de Kasteeltoren is geopend.” Onderdeel van de tentoonstelling zijn ook de tekst op het stadhuis aan de Overtoom – ‘Hallo, ik wil vrienden met je zijn, ik hoor graag van je’; de wereldvlag op de Plaats en de uitbreiding naar het Molenplantsoen en het Kasteelpark. Murk voorspelt dat de tentoonstelling een klapper gaat worden. “2020 wordt ons beste jaar ooit voor wat betreft impact en zichtbaarheid, zelfs landelijk." Het idee van empathie ontstond in 2019 en is nu meer van toepassing dan ooit. “Het gaat over de relatie van mens tot mens."Theater Pantalone
In theater Pantalone aan de Linnaeusweg zette regisseur Piet de Bruin in maart alles stop in afwachting van de RIVM-maatregelen. “We hoopten dat het mee zou vallen. Na elke overheidspersconferentie bedachten we wat wél zouden kunnen doen.” Er werd gepast en gemeten in de foyer en op het toneel en repetities, musical- en zanglessen werden online vervolgd individueel en in groepjes. Uiteindelijk moest ‘Kruistocht in spijkerbroek’ worden verschoven naar volgend jaar: “Een stuk met 40 spelers kan niet. Het belangrijkste is de kinderen gemotiveerd te houden. In kleine groepjes repeteren we weer.” Ook ‘De klokkenluider’ – een stuk over de oorlog – schuift naar 2021. “Dat stuk was op vier repetities na klaar. Jammer.” Bij de pakken neerzitten is er niet bij: “We benutten elk beetje vrijheid. Zo komen scholen hier video’s opnemen van de eindmusical en optreden voor medeleerlingen en kleine groepen ouders. Er zijn dan 40 van de 135 zitplaatsen bezet. En we hopen op mooi weer, dan benutten we ook de buitenruimte achter het theater.” Een halfjaar zonder inkomsten hakt er in. “Dat ‘op het randje’ zijn we gewend, maar we hopen dat de gemeente bijspringt als dat nodig is. We zijn al bezig met kleine korte voorstellingen; op andere locaties, buiten of in een verhalenroute."

Beeldenwandeling
Er is ook volop cultuur te zien in de openbare ruimte; wandel maar eens een rondje langs de beelden. IJsselstein heeft er genoeg: van middeleeuws tot modern. Ontdek de mooie verhalen die schuilgaan achter de beelden en de monumenten via de audiotour op de smartphone of op papier. Informatie via: www.inijsselstein.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden