Werkzaamheden aan de vernieuwing van de bovenleiding op de tramlijn. Inmiddels is de hoogspanning op een aanzienlijk deel teruggezet. Om koperdiefstal te voorkomen (Foto: Rick Huisinga Fotografie)
Werkzaamheden aan de vernieuwing van de bovenleiding op de tramlijn. Inmiddels is de hoogspanning op een aanzienlijk deel teruggezet. Om koperdiefstal te voorkomen (Foto: Rick Huisinga Fotografie) (Foto: )

Koperdieven tramlijn riskeren fatale elektrocutie

  Nieuwsflits

IJsselstein / Nieuwegein - Langs de tramlijn in IJsselstein, Nieuwegein en Utrecht zijn sinds deze week verscherpte beveiligingsmaatregelen van kracht op om koperdiefstal tegen te gaan. Op de koperdraden is 750 volt stroom gezet, zodat koperdieven spelen met hun leven. Ook patrouilleren langs de tramlijn bewakers met honden.

Aanleiding voor deze actie is de koperdiefstal van een deel van de bovenleiding van de tramlijn in Nieuwegein-Zuid. Voor aannemer BAM Infra Rail is dit reden om in samenspraak met opdrachtgever provincie Utrecht deze aanvullende maatregelen te treffen.

Om koperdiefstal in voorkomende gevallen te bestrijden, is vanaf woensdag 8 juli stroom teruggebracht op de bovenleiding tussen de tramhaltes Jaarbeursplein in Utrecht en Nieuwegein-Centrum. Iedereen die overweegt op dit deel van de lijn in de buurt van de rijdraden te komen riskeert elektrocutie met dodelijke afloop. De maatregelen op dit gedeelte van de tramlijn zijn mogelijk omdat hier alleen de perrons worden omgebouwd en niet het spoor of de bovenleiding.

Voorbij de halte Nieuwegein-Centrum in de richting van de eindpunten Nieuwegein-Zuid en IJsselstein-Zuid zet de aannemer bewakingsploegen in die met honden langs de tramlijn toezicht houden.Vanaf het moment dat de werkzaamheden het toelaten, zal ook langs dit deel van de tramlijn hoogspanning worden gezet op de bovenleiding.

De dieven die het koper van de bovenleiding in Nieuwegein-Zuid hebben gehaald, beseften kennelijk niet hoe gevaarlijk dit op zich al is. Op de nieuwe rijdraden staat zoveel druk dat wanneer een deel wordt losgeknipt, de kracht op een menselijk lichaam funest kan zijn. De dieven hadden vermoedelijk ook niet in de gaten dat het koper landelijk geregistreerd staat en niet verhandeld kan worden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden