Burgemeester Van Domburg en enkele veteranen onthullen de Boom van de Vrijheid en de gedenkbordjes op de bank. (Foto: Lysette Verwegen)
Burgemeester Van Domburg en enkele veteranen onthullen de Boom van de Vrijheid en de gedenkbordjes op de bank. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: )

IJsselsteinse boom van de vrijheid vol symboliek

  Nieuwsflits

Het bankje onder de Boom van de Vrijheid in het Kasteelpark is een heerlijke plek om even te verpozen. Maar ook een bijzondere plek, door de symboliek van de boom.

IJSSELSTEIN – Boom en bankje zijn een idee van Corien Rietveld vanuit de Stichting VrijheidsFestival IJsselstein (VFIJ), ter gelegenheid van IJsselstein 75 jaar bevrijd, en gerealiseerd met bijdragen van het Roest Crollius Fonds, gemeentelijk wijkbudget en Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN). Corien vertelt hoe het idee voor de boom en bankje zijn ontstaan: “Als VFIJ wilden we graag ‘een vlag plaatsen’ om 75 jaar bevrijding van de stad te vieren. Dat hebben we letterlijk gedaan met de zwaaivlaggen, in samenwerking met het project IJsselstein 75 jaar bevrijd. Omdat alle grote activiteiten door corona vervielen, kon er niet op straat mee gezwaaid worden, maar werd het wel een symbool van de IJsselsteinse saamhorigheid."

Boom met bank
"We wilden ook een blijvende herinnering van dit moment, iets dat er over 75 jaar nog staat en waar elke inwoner in vrijheid van kan genieten.” Het werd de boom. “Een solitaire boom trekt aan en de bank nodigt uit. We hebben gekozen voor een boeiende bloeiende boom, met een robuuste ronde bank eromheen.” Symbolisch. “Het is een bank zonder begin of eind, waarop altijd plek is of gemaakt kan worden door even op te schuiven, zonder dat er op het eind iemand vanaf valt. En op een markante plek; in het Kasteelpark, de geboortegrond van IJsselstein. We hopen dat de boom de komende 75 jaar zal uitgroeien tot een plaats van vrije samenkomst en ontmoeting. Een plek om echt te ‘ont-moeten’, want we moeten al zoveel.” Boom en bank werden tijdens de uitvoering al een blijk van saamhorigheid door de organisaties die samenwerkten: "De gemeente met raad, advies en wijkbudget; RMN voor het planten, hulp bij het uitzoeken en de verzorging het eerste jaar; de ontwerper en vervaardiger van de gedenkbordjes, het Roest Crollius Fonds met een donatie en alle organisaties en betrokkenen die enthousiast meewerkten." Burgemeester en veteranen onthulden het geheel.

Magnolia kobus
De boom is een Magnolia kobus of beverboom; een langzame groeier die wel tien meter kan worden en in het voorjaar bloeit met prachtige grote witte bloemen voordat het blad aan de boom verschijnt. Volgens burgemeester Van Domburg trekt het Kasteelpark met de contouren van het kasteel al veel mensen die er even gaan zitten. "We hopen dat deze boom met bank voor iedereen een plek zal worden om even bij stil te zitten. Het is een gastvrije ontmoetingsplek en rustpunt."
Veteranen
Veteraan Verweij benadrukt de boom als symboliek voor de vrijheid waar veteranen - jong en oud; in of uit actieve dienst - zich voor inzetten. "Vrijheid van identiteit, levensbeschouwing en meningsuiting. Dat zal altijd verdedigd en gekoesterd moeten worden"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden