Bernd Roks kijkt met warme gevoelens terug aan IJsselstein, maar verheugt zich ook op zijn burgemeesterschap. (Foto: Lysette Verwegen)
Bernd Roks kijkt met warme gevoelens terug aan IJsselstein, maar verheugt zich ook op zijn burgemeesterschap. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: )

Wethouder Roks wordt burgemeester in Brabant

  Nieuwsflits

Wethouder Bernd Roks wordt op 17 september burgemeester in het Brabantse Halderberge, een gemeente met ruim 30.000 inwoners, ontstaan in 1997. IJsselstein houdt een warme plek in zijn hart.

IJSSELSTEIN – Bernd Roks startte in 2018 in het nieuwe IJsselsteinse college en viel direct in de ontvlechting van UW Samenwerking met Montfoort. “Ik was wethouder in Brabant, en de VVD kwam bij mij omdat ze iemand zochten met bestuurlijke ervaring om de klus te klaren. Ik kende IJsselstein niet, ben me gaan inlezen en voelde de uitdaging. Hij werd hartelijk ontvangen. “Ik heb door IJsselstein gefietst om de stad goed te leren kennen, want het was ook een uitdaging om als wethouder van buiten me binnen te voelen."

Lastig parket
Hij loste de ontvlechting op. "Omdat ik geen pijn, emoties of ballast uit het verleden had, kon ik zien wat het beste was voor de stad.” Hij heeft ook een visie: “De ontvlechting is een tijdelijke oplossing. IJsselstein heeft nu de basis op orde, terwijl Lopik en Montfoort het zwaar hebben. Ik voorzie in de toekomst een samenwerking tussen deze drie belangrijke Lopikerwaardgemeenten, waarvan IJsselstein de grootste is. Een samenwerking die noodzakelijk wordt. Dan is de balans rond Utrecht – met Vijfheerenlanden, Houten en Nieuwegein – in evenwicht.”

Innovator
De ontvlechting was heel pittig. “Veel emoties, en de ambtenaren moesten weer hun plek vinden, terwijl IJsselstein ook een risico liep van 2,3 miljoen. Dat hebben we via goede onderhandelingen weten te voorkomen en we konden de relatie met Montfoort in stand houden. Gemeenten hebben elkaar toch nodig.” Vervolgens moest hij aanpakken in het sociaal domein. “Tekorten in de jeugdzorg werk je alleen maar weg door anders te gaan werken. We hebben maatwerkprojecten gestart, regionaal met de omliggende gemeenten, om te innoveren, op initiatief van IJsselstein. Daarmee zijn we kartrekker en innovator; in de Jeugdzorg regio Utrecht en ook bij Werk en Inkomen Lekstroom.” Roks was vooral achter de schermen actief. “IJsselstein is weer zichtbaar in de regio, mede dankzij de goede samenwerking met onze ambtenaren. Nu moeten we de kar rijdend houden.”

Hoogte- en dieptepunt
“De ontvlechting binnen een jaar was een hoogtepunt. Net als de nieuwe ambtelijke organisatie: een mooie mix van jong en oud met talenten op basis van competenties en ervaring. Dieptepunten? “Dat we het oude bestuur van het Fulcotheater niet mee hebben kunnen nemen in de noodzakelijke vernieuwing. Al doet vooruitgang pijn: je moet het toch samen doen." Een ander dieptepunt: “Het vertrek van mijn gewaardeerde VVD-collega in het eerste halfjaar.” Over de IJsselsteiners: “Ze hebben het hart op de tong; een uitdaging om goed mee om te gaan. Maar als dat lukt heb je goud in handen, want IJsselstein wil echt samen vooruit."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden