Logo zenderstreeknieuws.nl


Foto: Hans van Oosterhoudt

Onderzoek naar oplichterspraktijk in IJsselstein

  Politie

IJsselstein / Nieuwegein - In een onderzoek naar oplichting en witwassen heeft de politie onder meer een woning doorzocht in IJsselstein. Ook een Nieuwegeins bedrijfspand en een woning in Loosdrecht werden binnenstebuiten gekeerd. Vooralsnog zijn er geen aanhoudingen verricht.

De doorzoekingen zijn donderdag 9 maart uitgevoerd door het zogeheten FINEC-team van politie Midden-Nederland in het kader van een strafrechtelijk onderzoek. Bij de doorzoekingen in de woningen en in het bedrijfspand van Engofor BV te Nieuwegein zijn onder meer (digitale) administratie, auto's, waaronder een BMW, en banksaldi in beslag genomen. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen of het bedrijf zich daadwerkelijk schuldig heeft gemaakt aan fraude.

Aanleiding voor het strafrechtelijk onderzoek is een signaal van de Financial Intelligence Unit (FINEC) dat het verdachte bedrijf zich bezig zou houden met zogenoemde Ponzi-fraude. Daarbij worden investeerders aangetrokken door enorm hoge, vaak niet realistische, rendementsbeloften. In de beginfase van deze vorm van fraude worden daadwerkelijk 'rendementen' uitgekeerd om nog meer investeerders te klokken. Deze uitkeringen worden niet betaald met de winsten uit een succesvolle beleggingsmethode, maar met de inleg van nieuwe beleggers. Ponzi-fraude is een kaartenhuis dat op enig moment instort en waarbij de investeerders uiteindelijk met lege handen staan.

Het strafrechtelijk onderzoek richt zich op de verdenking terzake oplichting en witwassen. Vooralsnog zijn er geen aanhoudingen verricht. Het onderzoek wordt voortgezet.

Reageer als eerste
Meer berichten