Logo zenderstreeknieuws.nl

College struikelt over samenwerking met Montfoort

  Politiek

IJsselstein - De wethouders Van Beukering (D66) en Van den Berg (CDA) zijn woensdag teruggetreden, nu blijkt dat UW Samenwerking over 2016 onverwacht 1,5 miljoen euro extra kost. Direct verantwoordelijk wethouder Veldhuijsen (VVD) legde drie weken geleden zijn functie al neer.

 "Wij zijn volledig verrast door het tekort, waarover we niet tijdig zijn geïnformeerd", aldus de beide wethouders die hun terugtreden zien als een verantwoordelijkheid om ruimte te geven voor verdere stappen.

Een eerdere tegenvaller en raadskritiek op de gebrekkige informatie leidden drie weken geleden al tot het vertrek van Veldhuijsen. Burgemeester Van Domburg – met Veldhuijsen en twee Montfoortse collega's lid van het dagelijks bestuur van UW Samenwerking – verklaarde daarna: "Wij hadden de raad voor de zomervakantie al kunnen en moeten meenemen, toen de contouren van de problematiek zichtbaar werden. Ook in september toen de ondernemingsraad met een stevig advies kwam."

Geen bestuurscrisis in Montfoort, waar burgemeester Hartskamp in de laatste raadsvergadering memoreerde dat de Montfoortse raad al in een vroeg stadium over problemen is geïnformeerd. Verantwoordelijk wethouder Vlaar heeft twee jaar geleden al gesignaleerd dat zaken niet naar wens verliepen: "Daar is niets mee gedaan."

Hoe kon het zo mis gaan?

Het ontdekte tekort van 1,5 miljoen binnen de ambtelijke samenwerking was de druppel voor de laatste twee wethouders. Het tekort komt bovenop de tegenvallers waardoor wethouder Veldhuijsen al eerder opstapte.

UW Samenwerking is een zelfstandig 'bedrijf', vergelijkbaar met de belastinginning en de afvaldienst. Bedoeling hiervan is betere dienstverlening aan de inwoners tegen lagere kosten. De zelfstandige directies van deze bedrijven rapporteren aan een dagelijks bestuur met afgevaardigden van de deelnemende gemeenten die op hun beurt de colleges en gemeenteraden informeren. Die structuur lijkt binnen UW Samenwerking niet te werken.

Directeur van UW Samenwerking was Jeroen van Delden, tevens tot 1 januari IJsselsteins gemeentesecretaris en inmiddels gemeentesecretaris in Ede. Het dagelijks bestuur bestaat uit de twee burgemeesters en de wethouders Veldhuijsen en Vlaar.

In Montfoort zijn negatieve signalen al anderhalf jaar doorgegeven aan de directie, evenals de ontevredenheid van de Montfoortse raad over de rapportage. Volgens zeggen werd dit door de directie genegeerd. In IJsselstein bleef het stil en kreeg de raad onvoldoende antwoord op vragen en werden geen 'winstwaarschuwingen' afgegeven door Veldhuijsen. 

Uit stukken blijkt dat het nieuwste tekort van 1,5 miljoen vooral een gevolg is van de inhuur van circa tien interim specialisten in 2016. Tot vorige week was daarvan 'slechts' 200.000 euro bekend.

Reageer als eerste
Meer berichten