Logo zenderstreeknieuws.nl

Mexit of doorgaan met UW Samenwerking?

  Politiek

IJsselstein - Nadat fracties in de gemeenteraad eerder akkoord gingen met een raadsonderzoek – mogelijk gevolgd door een raadsenquête – naar het debacle van UW Samenwerking tussen IJsselstein en Montfoort, heeft de raad ook unaniem ingestemd met een benchmarkonderzoek naar het ambtelijke samenwerkingsverband.

In het vergelijkingsonderzoek wordt nagegaan of de samenwerking – in verhouding met soortgelijke samenwerkingsverbanden tussen gemeenten – genoeg oplevert voor IJsselstein. De resultaten moeten voor de zomer duidelijk maken of IJsselstein beter alleen verder kan gaan – met een Mexit, Montfoort-exit als gevolg – of dat de voorwaarden van UW Samenwerking moeten worden bijgesteld.

Volgens verantwoordelijk wethouder Van den Berg zijn er wel degelijk voorbeelden van goede samenwerkingsverbanden. "We gaan nu onderzoeken of in vergelijking daarmee UW Samenwerking voor IJsselstein voldoende kwaliteit tegen acceptabele kosten kan opleveren."

Montfoort wil niet meedoen met een raadsonderzoek of raadsenquête, maar mogelijk wel met het benchmarkonderzoek en zal daarvoor zelf de kosten dragen.
Als besloten wordt UW Samenwerking op te heffen zal de samenwerking in twee jaar worden afgebouwd. Voorafgaand daaraan zullen het scenario en een kosteninschatting bekend worden gemaakt.

De haperende UW Samenwerking werd in de raad vergeleken met een moeizaam huwelijk. Volgens de ChristenUnie was het zelfs geen verstandshuwelijk tussen beide gemeenten: "IJsselstein en Montfoort zijn in 2013 'getrouwd' zonder elkaar ooit gezien te hebben."

Reageer als eerste

Lees ook

Meer berichten