Oud-wethouder Rob de Vries maakt zich ernstig zorgen om de gemeentepolitiek en de stad. (Foto: Lysette Verwegen)
Oud-wethouder Rob de Vries maakt zich ernstig zorgen om de gemeentepolitiek en de stad. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: )

Oud-wethouder uit grote zorgen om gemeentepolitiek

  Politiek

Rob de Vries, oud-wethouder en inwoner van IJsselstein, maakt zich zorgen over de stad, zeker nu de commotie na het aftreden van wethouder Van der Lugt blijft toenemen.

IJSSELSTEIN – Sinds het aftreden is het rumoer in en over het IJsselsteins bestuur toegenomen en op social media worden verhitte discussies gevoerd over de politiek. Een dieptepunt is een brief van politieke partijen aan Van der Lugt – inclusief adres – op social media. De zorgen van De Vries, VVD-lid, zijn politiekbreed. "Er wordt een ruzie uitgevochten, waarbij IJsselstein te schande wordt gemaakt", concludeert hij. "En het was al een rommeltje in de samenwerking met Montfoort."

Slechte naam
Uit zijn netwerk hoort hij steeds vaker hoe slecht IJsselstein in de markt ligt. "Bestuurders vragen wat voor zootje het in IJsselstein is. In hoeveel gemeenten gebeurt het dat in één collegeperiode (van vier jaar) zo veel wethouders opstappen en colleges vallen?' Met als blamage dat een half jaar na aantreden van het nieuw college de eerste wethouder al is gesneuveld. Dat is slecht voor alle samenwerkingsverbanden met IJsselstein." Een macaber grapje over de wethouders: 'IJsselstein, IJsselstein: volgende keer kan het een ander zijn.' "Dat is niet om te lachen", vindt De Vries. "Ambtenaren van buiten willen niet in IJsselstein werken en een fors aantal ambtenaren dat we hebben overweegt te vertrekken. Dat brengt de dienstverlening aan inwoners in gevaar."
Volgens De Vries waren ruzies en het besmeuren van personen in het verleden niet mogelijk. "Het adagium was toen dat persoonlijke zaken in raad en commissie niet aan de orde waren. En alleen de burgemeester ging over integriteit; niet de raad. Nu zijn de fatsoensnormen zoek, zelfs naar privé-personen." Het ontlokte hem de tweet: 'De rechterlijke uitspraak zou alle leden van commissie en bestuur en burgemeester reden tot diepe schaamte moeten geven #wethoudervanderlugt'.

Onbeschaamd spel
"Het verbijstert me dat zelfs partijen met politieke zuiverheid in hun vaandel – ook VVD en ChristenUnie – meedoen aan dit onbeschaamde 'spel'. En als het al een ontsporing is, dan had de burgemeester de raad op zijn gedrag moeten aanspreken en zichtbaar zijn verantwoordelijkheid moeten nemen. Dat is niet gebeurd."
Volgens de Vries hebben raadsleden geen oog voor de belangen van IJsselstein. "Ze houden zich bezig met punaises poetsen, natrappen en hun handen in onschuld schoon wassen, in plaats van te werken aan invulling van vacatures, leegstand, organisatie en financiën. De raad – het hoogste bestuursorgaan – houdt zich kennelijk liever bezig met ruzie maken en oude rekeningen vereffenen."
Zijn oplossing: "De raad moet in de spiegel kijken en iemand van buiten inschakelen om het bestuur goed op de rails te krijgen. We zitten nu in een neerwaartse spiraal het moeras in, met als enig gevolg: stank!"

Meer berichten