Openbaarmaking rapport onmogelijk verzoek

  Politiek

Oppositiepartijen D66, CDA, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie hebben oud-wethouder Van der Lugt een procedureel onmogelijk verzoek gedaan. In een openbare brief op Facebook verzochten de partijen haar om openbaarmaking van de voortgangsrapportage inzake haar kinderdagverblijf.

IJSSELSTEIN – Na aantijgingen over mogelijke belangenverstrengeling, namen de politieke partijen stelling, waarna Van der Lugt aftrad. De oppositie wil openbaarmaking van de rapporten om alsnog te kunnen discussiëren over Van der Lugt. Navraag bij de gemeente leert dat openbaarmaking onmogelijk is.

De voortgangsrapportage geldt als onderdeel van het uitgebreide vertrouwelijke integriteitsonderzoek voor kandidaat-wethouders voorafgaand aan hun benoeming. Vertrouwelijkheid is belangrijk omdat integriteitsrapporten ook de persoonlijke levenssfeer van de kandidaat-wethouders raken. Openbaarmaking kan ertoe leiden dat toekomstige bestuurders zich niet meer kandidaat stellen. De politieke partijen hebben de procedures rondom integriteitstoetsing zelf vastgesteld, inclusief dat Van der Lugt, ook als ambteloos burger, deze rapporten nooit openbaar mag maken.

De raad zelf heeft het vertrouwelijke rapport wel in kunnen zien.

Meer berichten