Logo zenderstreeknieuws.nl


Dammen is de passie en verslaving van Laura Timmerman. ''Hoe meer je je erin verdiept, hoe leuker het wordt  Van het schaken ken ik de regels niet eens.'' (Foto: Nadia Tan)
Dammen is de passie en verslaving van Laura Timmerman. ''Hoe meer je je erin verdiept, hoe leuker het wordt Van het schaken ken ik de regels niet eens.'' (Foto: Nadia Tan) (Foto: Nadia Tan)

Topper Laura Timmerman krijgt een kick van dammen

  Sport

IJsselstein - Laura Timmerman (23) is tijdens het afgelopen Nederlands Kampioenschap Dammen in Zoutelande derde geworden. Voor het eerst bemachtigde de IJsselsteinse een podiumplek. Het kampioenschap zat er helaas net niet in, maar ze was er heel dicht bij.

Het fantastische van dammen is om verder vooruit te kijken dan je tegenstander, vertelt Laura. "Je denkt vijf à tien zetten vooruit over hoe je kan winnen. Als dat dan ook gebeurt, geeft dat een kick." Dat gebeurde ook tijdens de voorlaatste ronde van het NK tegen concurrente Ester van Muijen uit Utrecht. Beide dames houden van aanvallen. De IJsselsteinse dacht een kans te maken met een klassiek spel, een spelvorm waarbij je met twee kruizen tegen elkaar speelt. Van Muijen had tijdens het NK al een punt laten liggen. "Er was een kans dat zij risico zou nemen." In de klassiekachtige stand viel de Utrechtse aan. "Het was een rare zet en ik dacht nog er slecht voor te staan. Toen ik nog eens keek, was haar zet juist goed voor mij. Dat voordeel bouwde zich uit. Heel even leek het spel op een remise af te stevenen. Ik wilde toen een eindspeltruc uithalen met een combinatie van drie weggeven en drie terugkrijgen. Ester gaf al op voordat ik deze combinatie uit kon uitvoeren. Dat gaf een enorme kick." Zo'n partij spelen is spannend. Zeker als het ergens om gaat, zoals een NK. Spelen op een clubavond is minder spannend.''

De net afgestudeerde studente Biomedische Wetenschappen bleef aan kop. De titel was binnen bereik. Helaas ging het in de laatste ronde mis. "Ik speelde tegelijkertijd met twee concurrenten en zij wonnen supersnel. Ik had een goede tegenstander en kon niet winnen."
Maar waarom heeft ze niet voor schaken gekozen? ''Dat is grappig, ik ken de regels van schaken niet eens. Mijn basisschool deed mee aan aan het schoolkampioenschap van Damclub Zenderstad. Als de school schaken had aangeboden, was ik dat misschien gaan doen. Ik vond dammen zo leuk dat ik niet op zoek was naar een andere denksport."

Eerder speelde Laura wel honkbal in Nieuwegein en softbal in Utrecht. Toch vindt ze dammen leuker, want ze gebruikt haar hersens graag. "De vele mogelijkheden fascineren me. Het spel is nooit hetzelfde. Dammen is mijn passie en verslaving geworden. Hoe meer je je erin verdiept, hoe leuker het wordt."

Als fysieke sport doet Timmerman nu aan boulderen. Hierbij klim je op klimwanden van maximaal 4,5 meter hoog. Touw en gordels zijn overbodig. Als je valt, vangen dikke matten je op. Toch heb je ook hierbij je hersens nodig. ''De klimroutes zijn puzzels die je oplost met techniek, kracht én denkwerk.''

Reageer als eerste
Meer berichten