Logo zenderstreeknieuws.nl


Oud-international John van Loen is het nieuwe hoofd jeugdopleiding bij voetbalclub VVIJ en wil bereiken dat de jeugd met meer plezier gaat spelen, maar ook fysiek en mentaal sterker wordt. (Foto: Nadia Tan) 
Oud-international John van Loen is het nieuwe hoofd jeugdopleiding bij voetbalclub VVIJ en wil bereiken dat de jeugd met meer plezier gaat spelen, maar ook fysiek en mentaal sterker wordt. (Foto: Nadia Tan)  (Foto: Nadia Tan)

John van Loen wil af van het pamperen

  Sport

Meteen verduidelijkt oud-profvoetballer John van Loen dat hij in de wij-vorm spreekt. "We doen het namelijk met ons allen, met de voorzitters en de trainers." Van Loen is sinds twee weken hoofd jeugdopleiding bij VVIJ. Het hoofd wil de voetbalclub naar een hoger niveau tillen en dat de jeugd er met meer plezier traint.

IJSSELSTEIN - John van Loen (52) was profvoetballer bij FC Utrecht, Feyenoord en Ajax . Ook kwam hij uit voor het Nederlands elftal. Daarna begon hij als jeugdtrainer en assistent-trainer bij diverse clubs waaronder FC Utrecht. Uiteindelijk vertrok Van Loen voor zes jaar naar Japan, Azerbeidzjan en China om daar het jeugdvoetbal op te zetten. Inmiddels is de oud-profvoetballer weer in Nederland. De keuze voor de IJsselsteinse voetbalclub is overigens logisch. Van Loen heeft 24 jaar in IJsselstein gewoond. Zoon Denny heeft bij VVIJ gespeeld, zowel in de jeugd als in het eerste. "Ik ken hier veel mensen. Bij VVIJ voelt het goed."
In al die jaren als speler en trainer ziet Van Loen dat het voetbal is veranderd. "De afgelopen jaren zijn we teveel rust in de trainingen gaan inbouwen. Nederland is er een beetje in doorgeslagen." Van Loen vindt een overdaad aan ontspanning onnodig bij een amateurclub waarbij de jeugd maar twee keer per week traint. "We moeten af van het pamperen. Ik kom uit de generatie van het overleven. We voetbalden op straat, gingen naar de training, pakten daarna de bal weer op en speelden buiten verder. Nu pakken kinderen hun smartphone of i-pad. Ik wil weer terug naar de ouderwetse tijd van zwaardere trainingen, zodat de kinderen fysiek en mentaal sterker worden."
Van Loen vindt dat de selectie-elftallen van VVIJ te laag spelen voor een grote voetbalclub met 1.400 leden. Het eerste speelt in de 2e klasse. "Dan is er iets misgegaan. We moeten ervoor zorgen dat we weer kampioen worden en uiteindelijk naar de divisie gaan."
In China in 2016 heeft Van Loen ook zwaardere trainingen ingebracht. Dat heeft na een paar maanden zijn vruchten afgeworpen. "In het begin zijn de spelers nog moe, maar na een tijdje zien ze dat ze het wel aankunnen. Dat is hartstikke leuk om te zien."
Voor de elftallen onder de selectieteams wil van Loen dat de jeugd meer geniet tijdens trainingen en wedstrijden. "We gaan ouders begeleiden om rustiger langs de lijn staan, waardoor de kinderen makkelijker voetballen en er meer plezier in krijgen." Overigens was dat verbale er vroeger ook al, maar nu wordt er volgens Van Loen meer nadruk op gelegd in de media.
Daarnaast is een goede opleiding voor de VVIJ-jeugd belangrijk. "Ik wil dat zoveel mogelijk spelers naar het betaalde voetbal doorstromen."

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox