Foto: Peter van Zijl

VIVES verliest na flinke strijd van AVV Keistad

  Sport

Er is stiekem wel even uitgekeken naar zaterdag 3 februari. Niet omdat de échte eerste carnavals optochten begonnen en niet omdat Willeke Alberti verjaarde. Zaterdag 3 februari was de dag dat de nummer 1 van de derde divisie het op mocht nemen tegen de nummer 2. Vives tegen AVV Keistad. Het beloofde een bloedstollende pot te worden.

Tijdens de eerste seizoenshelft heeft Vives de dames van Keistad in hun eigen Amersfoortse hal met 2-3 klop gegeven. Ze waren van plan dat weer te doen. Aan de voorbereiding zal het niet hebben gelegen. De afgelopen weken is er door het eerste damesteam van Vives keihard getraind en zijn er veel puntjes op de spreekwoordelijke i gezet. Alle geblesseerde speelsters voegden zich weer bij het spelende team en er werd bewust gewerkt aan persoonlijke doelen. Daarbij ging er een Facebook-event te ronde en is er fanatiek mond-op-mond reclame gemaakt om zoveel mogelijk publiek aan onze kant te krijgen. Als kers op de taart maakte trainer Floris Verhijde affiches voor op de muren in de IJsselhal en boekjes voor het publiek op de tribune. Tijdens een sterke warming up, onder muzikale begeleiding van een energieke remix, groeide de concentratie bij de speelsters. ‘Genieten!’, was de boodschap van Floris voordat de meiden het veld in stapten. De eerste set ging lekker. Vives legde de druk neer bij AVV Keistad en de dames maakten zelf weinig fouten. Er werd slim en afwisselend gespeeld en er was veel servicedruk. Het niveau van het volleybalspel lag hoog en het was voor zowel de fans op de tribune als de speelsters een duel om van te genieten, precies zoals Floris ons gunde. Ondanks een laatste eindsprint van de Amersfoortse dames, kon Vives de set zonder grote problemen met 25-23 naar zich toe trekken.

Maar het is niet voor niks een pot tussen de nummer één en nummer twee. AVV Keistad is een sterk team, met zeer veel lengte aan het net. De spelverdeelster was watervlug en wist uit wegketsende passen toch nog een goede setup te creëren. Ditmaal moest Vives dan ook alle zeilen bijzetten om de punten binnen te slepen. De foutenlast kwam wat hoger te liggen en Vives had minder antwoord op de afwisselende aanval van Keistad. Toch werd er ontzettend hard geknokt voor elk punt en bleef er op hoog niveau gespeeld worden. Spelverdeelster Joske Sturkenboom en diagonaal Yvette Kloek hadden de perfecte afstemming gevonden en daarmee kon ook de nodige druk bij de tegenstander neergelegd worden. Desondanks viel de laatste bal van de set op het grondgebied van de dames van Vives. AVV Keistad wint de tweede set met 22-25.

De derde set was alsof er voor Vives D1 een flashback naar vorige week plaatsvond. Er kwam geen antwoord op de service van Keistad en de scorende factor bleef uit. Al snel kwam er een angstaanjagende achterstand op het telbord te staan, ten gunste van de Amersfoortse tegenstanders. Het is realistisch om je te beseffen dat als je in zo’n kraker van een wedstrijd staat, met twee teams die erg aan elkaar gewaagd zijn, een dergelijke forse achterstand niet makkelijk meer in te lopen is. Daar moest dus een knap staaltje mentale kracht om de hoek komen kijken bij de IJsselsteinse vrouwen, om toch nog zo dicht mogelijk in de buurt van de vijfentwintig punten te komen. Ook nu bleek dit een kracht van het team, elkaar ondersteunen waar nodig en de goede dingen blijven zien én benoemen. Met de aandacht op het positieve, klommen de speelsters puntje voor puntje dichter naar de twintig op het telbord. AVV Keistad leek hierdoor wat ontwricht en Vives kon daarmee weer mooi volleybalspel laten zien. Middenspeelster Anneloes van Klaren verraste de blokkering van de tegenstander met een snelle omloop en scoorde zo direct. Ook op andere plekken aan het net wist zij met het nodige dosis zelfvertrouwen ballen te blokkeren of een gaatje te vinden om de bal de grond te laten raken. Jammergenoeg bleek de achterstand te groot en won AVV Keistad ook de derde set met 20-25.

Een 1-3 verlies? Dat laten de dames van het Foute Zomerfeest zich niet zomaar gebeuren. En in de vierde set werd dan ook wel bewezen dat Vives D1 niet voor niks op de koppositie in de competitie staat. Met de schouders naar achter en een gretige blik op het gezicht, stapten de meiden weer tussen de gele lijnen. En net als in set nummer één, kreeg het team vleugels. Een aantal lange servicebeurten zorgden voor de nodige voorsprong op het telbord. Aan het net wist passer/loper Manon Tjon Aman wel raad met de bal. De ene na de andere bal poeierde zij op de grond bij de tegenstander. Een balletje rechtdoor, diagonaal of strak door het midden? Zij draait haar hand er niet voor om. Waar de tegenstander zo stevig stond in de twee voorgaande sets, verlieten zij met knikkende knietjes het veld, bij een stand van 25-17.

Vives is back in the game! Een welverdiende vijfde set was het slotakkoord van de dijker van een wedstrijd. Twee teams, enorm aan elkaar gewaagd en beide niks liever willen dan de koppositie veilig stellen. Helaas bleken de IJsselsteinse dames moegestreden. De spelverdeelster van Keistad serveerde zo strak rechtdoor, dat de pass maar niet bij spelverdeelster Joske arriveerde. Eindstand: 7-15 voor de Keistadters. Een set om heel snel te vergeten, maar toch wel een flinke kater heeft achtergelaten bij Vives D1.

Aan het publiek heeft het niet gelegen. Heel Vives D1, inclusief Floris, was het er unaniem over eens dat het publiek een speciaal bedankje verdiend. Waar wij op hadden gehoopt, dat gebeurde. Een volle tribune, onder bezielende leiding van de zangkoren van Heren 1 en hun trouwe fans. Onder ritmisch tromgeroffel werd het een ‘gekkenhuis op de tribune’. Zonder jullie had het zomaar eens heel anders af kunnen lopen. Super bedankt! Wij hopen dat jullie, ondanks het verlies, net zo hebben genoten van deze pot als wij. We zien jullie uiteraard graag weer terug op 17 februari in de IJsselhal als Vives D1 het om 16.00 uur op mag nemen tegen VC Hoofddorp, de hekkensluiter van de competitie. En iedereen weet, never underestimate the underdog..

Meer berichten