Ook Julia van Eijk zorgde in Polsbroekerdam voor een enorme verrassing door Hollands kampioen bij de dames te worden. (Foto: PB Holland)
Ook Julia van Eijk zorgde in Polsbroekerdam voor een enorme verrassing door Hollands kampioen bij de dames te worden. (Foto: PB Holland) (Foto: PB Holland)

Verrassende winnaars op Hollands polsstokkampioenschap

  Sport

Benschopper Wilco van Amerongen stal zaterdag tijdens het Hollands Kampioenschap polsstokverspringen de show in Polsbroekerdam met een sprong van 21.02 meter. Ook in andere categorieën stonden er verrassende winnaars op het podium, zoals Julia van Eijk uit Haastrecht bij de dames.

Regio - Wilco van Amerongen kwam dit seizoen al tot vier persoonlijke records. Vorige week liet hij in Vlist al zien goed om te kunnen gaan met stevige wind en ook in Polsbroekerdam deerde het hem niet. In zijn tweede sprong klom hij de stok uit en kwam hij tot 21.02 meter, waarmee hij Wouter van Midden (Vlist) naar de tweede plaats verdrong. Van Midden was dit jaar nog niet in topvorm, maar piekte nu met 20.10 meter. Rian Baas (Utrecht) kwam met 19.84 niet verder dan een derde plek. Grote favoriet Jaco de Groot (Kamerik) kon in zijn twee sprongen niet laten zien over welke klasse hij beschikt.

Bij de dames was er een complicatie doordat vlak voor aanvang werd besloten dat zij eerst moesten springen, voor de meisjescategorie. Dit viel in slechte aarde bij Dymphie Baas- van Rooijen (Oudewater), die besloot haar spullen te pakken en te vertrekken. Dit bood kansen voor andere dames, zoals Iris Mulder (Vlist). Al direct liet zij met 13.91 meter in haar eerste sprong zien mee te kunnen met de top. De vrouw in vorm was Julia van Eijk (Haastrecht). Dit jaar sprong zij nog geen persoonlijk record, maar in Polsbroekerdam wist ze deze met 14.50 meter wel te benaderen. Favoriete Wendy Helmes (IJsselstein) kwam met 14.50 meter kwam precies even ver, maar de tweede afstand van de Haastrechtse was beter, waardoor Julia van Eijk voor een enorme verrassing zorgde en Hollands kampioen werd.

In tegenstelling tot de senioren die twee sprongen hadden, mochten de junioren drie keer hun opwachting maken. Na twee rondes stond Bas van Leeuwen (Woerden) nog aan kop met 16.70, maar in de derde ronde lieten de favorieten van zich horen. Lucas van Eijk (Haastrecht) zette 16.92 meter neer in zijn derde sprong en Reinier Overbeek (Benschop) liet zien wie de baas is in de junioren-categorie. Met 18.72 meter kwam hij bijna twee meter verder dan Van Eijk, waarmee hij de Hollandse titel dus ook pakte.

De spannendste categorie van dit jaar is de jongens-categorie. Bijna alle springers hebben al een wedstrijd gewonnen en daarom werd er ook een spannende wedstrijd verwacht. Door de omstandigheden hadden ook de jongens maar twee sprongen en Eimert van Ingen (Zegveld) wist hier goed gebruik van te maken. Met 15.84 meter pakte hij de derde plek. Guus Hoogland (Montfoort) is leider van het De Samenwerking-klassement en kwam in zijn tweede sprong tot 16.09 meter, maar was dit niet voldoende voor de titel. Deze ging naar gouddelver Roy Velis (Benschop). Dit jonge talent won al meerdere jeugdkampioenschappen en pakte hier dus zijn eerste titel op de grote schans. Met een sprong van 16.74 meter werd hij Hollands Kampioen bij de jongens.

In de meisjescategorie wist favoriete Laura Maaijen (Haastrecht) niet te overtuigen, waardoor er ook daar ruimte was voor andere springsters. Thalina van der Wind (Snelrewaard) kwam in haar tweede sprong kwam tot 13.37 meter, waarmee ze Suzanne Mulder nipt voorbleef (13.33 meter). Rianne de Regt (Linschoten) eindigde als derde met 12.55 meter.

In de loop van zaterdag besloot de organisatie om vanwege de harde wind pas met de wedstrijden te beginnen om 18.00 uur 's avonds, in plaats van de geplande 14.00 uur 's middags. De wedstrijd werd daarom ook in een verkorte vorm uitgesprongen met twee sprongen per deelnemer in de meeste categorieën.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden