Schijnwerpers gericht op streekheerlijke producten en agrarisch erfgoed. (Foto: PR)
Schijnwerpers gericht op streekheerlijke producten en agrarisch erfgoed. (Foto: PR)

Proeven van de streek in cultureel erfgoed

  Toerisme

IJsselstein / Lopik / Regio - Meer weten over je eten. Zo luidt het thema van de verlichte proeverijenroute van 26 januari tot en met 11 februari. In die periode staan meer dan 100 boerenbedrijven, woonboerderijen en bijzondere panden in de schijnwerpers.

Op woensdag 25 januari openen de vier burgemeesters uit de Utrechtse Waarden om 19.15 uur de smakelijke route. Dat doen zij al smikkelend en smullend van streekheerlijke producten. De kaasboerderij van Verweij aan de Zuidzijdseweg 142 in Polsbroek vormt het decor voor de feestelijke start.

Met streekbewoners organiseert Stichting Het Platteland en het Platform Utrechtse Waarden deze proeverijenroute, waarin drie weken lang de streekproducten van deze regio voor het voetlicht worden gebracht.
Bijzonder element van deze route zijn de PROEFboerderijen. Hier kan iedereen genieten van kleine 'proeverijen op de boerderijen' met zuivelproducten als kaas, biest, smoort en yoghurt, met vlees van het eigen bedrijf en biologische sappen uit de eigen boomgaard. Ook organiseren enkele deelnemers een walking dinner en zijn er aanschuifmaaltijden.

Streekherder

Op weer andere locaties zijn bezoekers van harte welkom om zelf te horen hoe men nú op een boerenbedrijf woont en werkt en wat er gebeurt in de voormalige agrarische bedrijfsgebouwen. Er zijn tentoonstellingen met foto's van weide- en erfvogels, puddingvormen, oude boerenvoorwerpen en keramiek. De streekherder komt voorbij en er wordt ook live kaas gemaakt.

Drie linten

De proeverijenroute gaat door drie linten in de Utrechtse Waarden: Cabauw en Lopik, over de noord- en zuidkant van Benschop naar Polsbroek en door de Lange Linschoten in Oudewater. De deelnemers benutten de komende dagen om hun boerenbedrijven, woonboerderijen en andere aan te lichten panden zo fraai mogelijk te tonen. Het publiek wordt verwacht op de avonden van 26, 27, 28 januari en op 2, 3, 4, 9, 10 en 11 februari tussen 19.00 en 22.00 uur.

Vanaf 25 januari is een boekje met korte beschrijvingen en foto's van de deelnemende adressen beschikbaar. Bij het boekje hoort een routekaart en een overzicht van de activiteiten. Een setje is voor € 3,00 te koop bij de diverse boerderij- en Landwinkels in de Utrechtse Waarden, de TIP / VVV's in Montfoort, Oudewater, IJsselstein, Plus in Benschop, Read Shop in Lopik en bij de Welkoop in Haastrecht. Ook de deelnemers die 's avonds te bezoeken zijn verkopen ze.

De vier gemeenten in de Utrechtse Waarden zijn IJsselstein, Lopik, Montfoort en Oudewater.

Alle info: www.verlichteproeverijen.nl

Meer berichten