Logo zenderstreeknieuws.nl


Samen 150 jaar: 100 jaar voor het koor en 50 jaar lidmaatschap van Kees Klein (tweede van rechts) naast voorzitter Beewukes met de sculptuur Applaus. FOTO: Lysette Verwegen
Samen 150 jaar: 100 jaar voor het koor en 50 jaar lidmaatschap van Kees Klein (tweede van rechts) naast voorzitter Beewukes met de sculptuur Applaus. FOTO: Lysette Verwegen

Eeuwfeest en gouden jubileum bij het COV

  Verenigingen

IJsselstein - Met een feestelijke middag werd zaterdag in 't Kruispunt het eeuwfeest gevierd van de Christelijke Oratoriumvereniging (COV) én het gouden lidmaatschap van koorlid Kees Klein.

Voorzitter Herman Beeuwkes trakteerde de (oud-)leden op een reis door de geschiedenis van het koor, dat in 1917 begon als Christelijke Gemengde Vereniging Zanglust. "In 1942, tijdens de Tweede Wereldoorlog was er geen feestelijke uitvoering, maar een toepasselijke tweespraak van Thomasvaer en Pieternel uit de Gijsbrecht van Amstel." Ook tijdens het 45-jarig jubileum werd niet gezongen. Omdat er geld ingezameld moest worden, werd er een gezellige avond georganiseerd met een verloting: die traditie is gebleven.
Het koor floreerde en tussen 1929 en 1966 was er zelfs een kinderkoor Zanglust. In 1989 werd Zanglust: Christelijke Oratoriumvereniging Zanglust en in 2001: Christelijke Oratoriumvereniging IJsselstein. Tijdens het jubileumconcert bij het 75-jarig bestaan kreeg de COV de koninklijke erepenning toegekend.

Jubilaris Kees Klein maakte 50 jaar alles mee, waarvan 25 jaar bestuurslid in diverse functies. Omdat hij alle jubileumspeldjes al heeft, overhandigde Beeuwkes hem een bijzonder wijnglas en een cadeaubon.
Zingen zit in de hele familie Klein: Zijn vader was 60 jaar lid waarvan 40 jaar bestuurslid, zijn moeder 50 jaar, net als een nicht en zuster. Ook de partner van Kees is al 33 jaar lid van de COV. "Als gezondheid en stem het toelaten, hoop ik nog wel enige jaren te zingen", vertelt Klein. "Zingen is uiteindelijk een heel gezonde sport door de ademhalingtechniek. En de buikspieren blijven goed in vorm", weet hij.

Bas Oosthoek, voorzitter van de Koninklijke Christelijke Zangersbond feliciteerde het koor met een speciale sculptuur, getiteld 'Applaus'. En met een anekdote: "Er zijn meer mensen die zingen dan voetballen. En dat met veel minder blessures."

Reageer als eerste
Meer berichten