Logo zenderstreeknieuws.nl


Margot Bon en Karin van der Brugge halen herinneringen op als ze de plakboeken van Marja Blaas bekijken met de geschiedenis van Vogel. (Foto: Lysette Verwegen)
Margot Bon en Karin van der Brugge halen herinneringen op als ze de plakboeken van Marja Blaas bekijken met de geschiedenis van Vogel. (Foto: Lysette Verwegen)

75-jarige gymnastiekvereniging Vogel haalt herinneringen op

  Verenigingen

IJsselstein - Met de spetterende jubileumshow Reis door de tijd, sluit Gymnastiekvereniging Vogel op 1 juli het 75-jarig jubileum af. En zijn er heel wat herinneringen opgehaald: vanaf de oprichting door hoofdonderwijzer Piet van den Berg in 1941 tot de florerende vereniging van nu met 250 leden.

Docenten Marja Blaas heeft plakboeken bijgehouden vanaf haar eerste dagen bij Vogel. Samen met docente Karin van der Brugge en Margot Bon, een van de actieve ouders, komen de herinneringen snel boven. Zoals de herkomst van de naam Vogel – Voor Ons genoegen En Lenigheid – en 'Mister Vogel' Jo Oskam, die decennia lang zijn ziel en zaligheid in de vereniging legde. Hij schreef ook een deel van de geschiedenis: hoe de vereniging ontstond door de hunkering naar ontspanningsmogelijkheden in het begin van de oorlog in 1941. En hoe het enige gymlokaal aan de Benschopperweg als 'nest' voor de vereniging diende, totdat het dak er tijdens een storm afvloog en een jarenlange trek langs locaties begon: van fabrieks- tot school- en gemeenschapsruimten. En van de zelfgemaakte evenwichtsbalk tot de ongelijke brug die buiten moest staan. In 1950 kwam de gymzaal van de LTS beschikbaar en midden jaren '70 de gymzaal aan de Touwlaan. In 1991 telde Vogel 500 leden en werden 60 lesuren per week gegeven in vier accommodaties.
In alle jaren bracht Vogel ook pareltjes in de sport voort: "Ritmisch gymnaste Emmy van Montfoort werd Nederlands kampioen en nam deel aan de Europese- en Wereldkampioenschappen. Turner Jeffrey Wammes – die als 5-jarige bij Vogel startte met turnen – nam in de ploeg van Epke Zonderland deel aan de afgelopen Olympische Spelen. En de Ritmische Gymnastiek selectie doet nu mee aan wedstrijden op landelijk niveau", vertelt het drietal.

Vogel is de enige gymnastiekvereniging in IJsselstein en omvat meer dan de naam doet vermoeden. Met een breed sportaanbod voor verschillende doelgroepen, zoals Sportfit, maar de belangrijkste takken zijn turnen en ritmische gymnastiek. Sporten die veel moeilijker zijn dan menigeen vermoedt en die veel bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling. "Turnen is meer dan een radslag", legt Karin uit. "Het is durf, techniek, kracht en beheersing van het toestel en je lichaam." Anders moeilijk dan ritmische gymnastiek: "Gooi maar eens op muziek een bal op, terwijl je sierlijk bewegend drie radslagen en een pirouette maakt en de bal weer moet opvangen."

Kaarten voor de Jubileumshows op 1 juli van 14.00 tot 16.00 uur en van 18.30 tot 20.30 uur in sporthal 't Heem kosten 7,50 euro; verkrijgbaar via e-mail vogel.tickets@gmail.com. Voor informatie: www.gv-vogel.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten