Logo zenderstreeknieuws.nl


Vrouwenvereniging ZijActief Cabauw 70 jaar

  Verenigingen

De Vrouwenvereniging ZijActief Cabauw viert dit jaar haar 70 jarig bestaan.

Op 24 oktober 1947 is de Boerinnenbond opgericht. Dat ging zo:
De A.B.T.B nodigde de vrouwen van de leden uit met de bedoeling een vereniging ook voor de vrouwen op te zetten. Niemand stond te trappelen maar vijf vrouwen zeiden uiteindelijk aarzelend ja tegen een bestuursfunctie. En zo ontstond het 1ste bestuur!
Met 29 leden zijn ze toen van start gegaan. Het hoofdbestuur hielp ze op weg en op 16 december volgden nog eens 16 leden! Zo telde het eerste jaar al 45 leden. Voor die tijd was het een vereniging om je te kunnen ontwikkelen naast het werk op de boerderij en het drukke gezinsleven!

Eens in de maand organiseerde het bestuur een avond voor de leden met wisselende onderwerpen. Deze hadden toen betrekking op het leven rondom de boerderij. Het ging over opvoeding, hygiëne, groente telen en inmaken, het slachten van vee, de boekhouding en vooral over de toekomst van de kinderen op de boerderij.

Op 16 dec. 1964 is de naam Boerinnenbond veranderd in K.P.O: Katholieke Plattelands Organisatie. Toen kwamen o.a. verzorging, tuinieren, koken, taart versieren, creatief en sportiviteit om de hoek kijken.

En op 29-03-2001 is de naam voor de 3e keer veranderd van K.P.O. naar ZijActief. Een moderner ‘jasje’ en toegankelijker voor elke vrouw die sociaal betrokken wil zijn in onze gemeenschap ongeacht leeftijd, geloof of afkomst.

Jaarlijks houden we een fietsdag en gaan we met ons ‘kuchje’ op stap in de Lopikerwaard en komen we in de avond pas thuis. Ook een winterwandeling staat jaarlijks op het programma. Met Kerst zijn we al ruim 7 jaar actief op de kerstmarkt. Dan maken we van tevoren decoraties die d.m.v. enveloppe trekken gewonnen kunnen worden. Met de opbrengst wordt onze kas aangevuld en tevens doneren wij wat aan een goed doel. In januari organiseren we ook al meer dan twintig jaar een kaartcompetitie. Drie avonden kan er klaverjassen, rikken en schutjassen gespeeld worden. Dit zijn altijd drukbezochte avonden!

Door de jaren heen is het altijd een bloeiende vereniging geweest met actuele vergaderingen waarbij Ontmoeten, Ontspanning en Ontwikkeling centraal staan!
Een club die altijd ‘in beweging’ is!

Terugkijkend op deze 70 jaar, met een blik vanuit het archief, blijven een paar elementen hangen: 1. Het rijmen en dichten van de notulen en de verslagen van de jaar -vergaderingen, de liedjes die zelf door de leden gemaakt zijn, de creativiteit om alle jubileums te vieren met als hoogtepunt het 50 jarig jubileum! Hiervoor hebben een aantal leden een cabaretvoorstelling in elkaar gezet: “Cabaret Verguld”! Dit zat zo goed in elkaar dat ze het in Cabauw, voor de Provincie in De Schalm in De Meern en landelijk in Apeldoorn in het Orpheus theater ten tonele hebben gebracht!

Een compliment aan alle bestuursleden die ons voorgingen is dan ook zeker op zijn plaats !

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox