• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen. Foto: Linda de Kort

Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen

Nieuws 835 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Speeltuin het Kloosterplantsoen in IJsselstein bestaat 10 jaar. Op zondag 7 april vindt de feestelijke opening van het nieuwe seizoen plaats. Carla Post was vanaf het begin betrokken bij de speeltuin en vertelt hoe het allemaal begon.

Samen met Evelien van Lunteren had Carla een idee. Dit is inmiddels uitgegroeid tot een unieke speelplek in IJsselstein voor alle kinderen, met en zonder beperking, voor ouders, met meer en minder geld, voor mensen, uit IJsselstein en daar buiten. 

“In 2010 kwam ik Evelien tegen en al snel hadden we het over een echte speeltuin in IJsselstein. Gebaseerd op onze eigen ervaringen constateerden we dat er wat speelveldjes in IJsselstein waren, maar niet veel meer dat dan. We misten allebei een echte speeltuin”, schetst Carla het begin.

Het idee is geboren en de vrouwen gaan doortastend te werk. Charles Burghard komt erbij, er wordt een stichting opgericht en in 2010 wordt een overeenkomst met de gemeente ondertekend.

De twee vrouwen hebben dezelfde ideeën hoe een dergelijke speeltuin eruit zou moeten zien. “Een natuurlijke speelplek voor alle kinderen met een verwijzing naar de geschiedenis van de plek”, vat Carla samen. 

Op onderzoek
De oprichters gaan op onderzoek. Ze bezoeken andere speeltuinen, zoeken contact met de stichting Natuurlijk Spelen en duiken in de mogelijkheden voor een rolstoelvriendelijke speeltuin. Het idee krijgt steeds meer vorm. “We wisten bijvoorbeeld dat we geen hek wilden en dat het overzichtelijk moest zijn, maar daarmee waren we er nog niet”, lacht Carla.

Speeltuinontwerpster Suzanne van Ginneken schiet te hulp. “We gaven haar de opdracht voor een natuurlijke samenspeeltuin waar kinderen met en zonder beperking elkaar kunnen ontmoeten. Het was een uitdaging om met de strenge eisen vanwege het archeologische Cisterciënzer klooster dat er onder de grond ligt rekening te houden. Maar het is gelukt. Suzanne betrok ook kinderen in haar ontwerp die geweldige goede ideeën hadden.”

Fijne samenwerkingen
In de aanloop naar de opening vindt in 2013 een tweedaags Glazen Speeltuinhuis plaats. Heel veel kinderen en volwassenen halen door het doen van karweitjes geld voor de speeltuin op. En in 2014 is het zo ver: de speeltuin gaat open!

Al snel is speeltuin het Kloosterplantsoen een gevestigde naam. Maar steeds opnieuw wordt er gekeken naar nieuwe mogelijkheden, mooie uitbreidingen en fijne samenwerkingen. “In 2016 konden we de speeltuin dankzij een anonieme gift uitbreiden met het bomenparcours voor de wat oudere kinderen. En Provides zorgde voor een paviljoen waar we ons speelgoed kunnen opslaan en van waaruit we wat versnaperingen kunnen verkopen.” 

Verbonden
De speeltuin staat midden in de IJsselsteinse samenleving. Al jaren zijn heel veel organisaties verbonden aan de speeltuin zoals dansschool D. Dolstra, de bibliotheek, het museum, de schaak-damvereniging, de PeuterClub en Enjoy CleaningUp. Bewoners uit de buurt houden iedere maand een koffieochtend in de speeltuin en spelen er elke maandag jeu de boules onder begeleiding van een deskundige vrijwilligster. Sinds vorig jaar werkt de speeltuin samen met de Hogeschool Utrecht en Cals College IJsselstein. En de kabouters Stijn, Stien en Pim hebben hun eigen plekje in de speeltuin gevonden.

Door vrijwilligers
“Het wordt allemaal in stand gehouden door vrijwilligers”, zegt Carla met gepaste trots. Een team van 15 enthousiaste mensen zorgt voor het reilen en zeilen. “En we kunnen altijd nog handjes gebruiken. Bijvoorbeeld op de zondagmiddagen in het paviljoen.”

Feestelijke opening
Op zondag 7 april vindt de aftrap van het 10-jarig bestaan van de speeltuin plaats tijdens de feestelijke opening van het nieuwe seizoen. Vanaf 13 uur is iedereen van harte welkom! Er kunnen spelletjes worden gespeeld, er wordt geknutseld, verhalen voorgelezen, monnik Nicholaus is aanwezig én het IJsselsteinse speeltuinlied zal voor de eerste keer worden gezongen.

Linda de Kort

Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Nieuwe vacatures Vrijwilligerscentrale IJsselstein en Lopik Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
BMX-kampioen opent eerste deel doorfietsroute IJsselstein Nieuws 26 apr, 17:11
• Mevrouw Hage en de heer Kromwijk met burgemeester Van Domburg op het bordes van het Historisch Stadhuis.
Twee lintjes in IJsselstein Nieuws 26 apr, 13:01
• Mevrouw Kok-van Zuijlen, de heer Kok, mevrouw Langenberg, burgemeester Laurens de Graaf, Thijmen Schimmel (winnaar Jongerenaward) en de heer Van den Berg
Vier inwoners gemeente Lopik koninklijk onderscheiden Nieuws 26 apr, 13:00
• De gedecoreerden met hun partners en burgemeester Van Hartskamp.
Koninklijke onderscheidingen voor zes inwoners gemeente Montfoort Nieuws 26 apr, 12:00
Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 25 apr, 23:29
Afbeelding
Montfoort zet met beleidsplan integrale schuldhulpverlening in op 'grip op geld' houden Nieuws 25 apr, 14:56
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 08:50